Στο τρέχον τεύχος του Zeitschrift für antikes Christentum 20 (2016) περιλαμβάνονται τρία ενδιαφέροντα άρθρα που αφορούν την Κοπτική λογοτεχνία.
E. FIORI, "Death and Judgment in the Apocalypse of Paul: Old Imagery and Monastic Reinvention," 92-108
E. GRYPEOU, "Talking Skulls: On Some Personal Accounts of Hell and Their Place in Apocalyptic Literature," 109-126
D. TRIPALDI, "Edfu and the Oriens: On Re-discovering Ancient Egyptian Lore in Two Coptic Apocalypses," 126-146
O Emiliano Fiori (Humboldt-Universität zu Berlin) επιχειρεί να συνδέσει την Αποκάλυψη Παύλου, ένα αποκαλυπτικό κείμενο του 4ου αι. με προέλευση από την Αίγυπτο, με την Παχωμιανή Κοινωνία και την πρώιμη αιγυπτιακή μοναστική γραμματεία καθώς οι εικόνες της μεταθανάτειας θεϊκής κρίσης που περιλαμβάνοντε στο κείμενο της Αποκάλυψης, προσειδιάζουν περισσότερο με αντίστοιχες της μοναστικής παράδοσης και λιγοτέρο με προγενέστερα αποκαλυπτικά κείμενα.
Η μελέτη της Εμμανουέλας Γρυπέου (Berniner Antike Kolleg) εξετάζει τις προσωπικές διηγήσεις για τη μετά θάνατον ζωή όπως αυτές παρουσιάζονται στην αποκαλυπτική γραμματεία της Ύστερης Αρχαιότητας, σε κείμενα όπως η διήγηση του αββά Μακαρίου και του ομιλούντος κρανίου από τα Apophthegmata Patrum, η Διήγηση του βασιλέα Αρσάνη στα Συριακά, ο διάλογος του επισκόπου Πισεντίου με τη μούμια από τον Κοπτικό βίο του του Πισεντίου κ.α.
Τέλος ο Daniele Tripaldi (Universita di Bologna) εστιάζει στην επιβιώση Αρχαιο-Αιγυπτιακών παραδόσεων σε δυο Κοπτικά αποκαλυπτικά κείμενα και συγκεκριμένα στα Μυστήρια Ιωάννου, Αποστόλου και Παρθένου και στο Εγκώμιο στον Ιωάννη τον Βαπτιστή που αποδίδεται στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Τα δυο αυτά κείμενα διασώζονται σε χειρόγραφα που προέρχονται από την Μονή του Αγίου Μερκουρίου στο Edfu της Άνω Αιγύπτου ενώ το περιεχόμενο τους χρονολογείται μεταξύ 7ου-8ου αι. για το πρώτο και 6ο αι. το δεύτερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου