Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Στη μνήμη του James M. Robinson (1924-2016)Έφυγε από τη ζωή στις 22 Μαρτίου 2016 ο διακεκριμένος μελετητής της Κοπτικής Γλώσσας και του πρώιμου Χριστιανισμού James ΜcConkey Robinson. O Robinson διετέλεσε για δεκαετίες καθηγητής της Θεολογίας της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Claremont (California, USA) και διευθυντής του εκεί Institute for Antiquity and Christianity. Διακρίθηκε κυρίως για την ενασχόλησή του με του κώδικες του Nag Hammadi και γενικότερα με τη σχέση Γνωστικισμού και πρώιμου Χριστιανισμού.

Η ουσιαστικότερη ίσως συνεισφορά του συνίσταται στο ότι από το με την ιδιότητα του Γραμματέα της International Committee for the Nag Hammadi Codices, και με τη συνεργεία της UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου κατάφερε να επιβλέψει και να επιμεληθεί την πανομοιότυπη έκδοση όλων των κωδίκων του Nag Hammadi σε 12 τόμους (The Facsimile Edition of the Nag Hammadi Codices, vol. I-ΧΙΙ, Leiden 1972-1984), με την οποία κατέστησε τα κείμενα προσβάσιμα στο διεθνές επιστημονικό κοινό.  

Μεγάλη διάδοση και πολλαπλές εκδόσεις γνώρισε και η συνοπτική έκδοση μόνο της μετάφρασης των κειμένων (The Nag Hammadi Library in English, Leiden 1977) που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις του Άρτου Ζωής με τίτλο Χριστιανικός Γνωστικισμός: Τα κοπτικά κείμενα του Nag Hammadi στην Αίγυπτο, Αθήνα 1989.

To όνομα του Robinson συνδέεται επίσης με την επανέκδοση του par excellence λεξικού της Κοπτικής Γλώσσας του Walter E. Crum A Coptic Dictionary, London 1939 στη σειρά των Ancient Language Resources του εκδοτικού οίκου Wipf and Stock, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στις νέες γενιές των μελετητών της Κοπτικής γλώσσας να αποκτήσουν το πολύτιμο και μοναδικό αυτό εργαλείο. 

Για την πρόσφατη εργογραφία του Robinson βλ. εδώ.

Απόσπαμα διάλεξης του Robinson για τους κώδικες του Nag Hammadi. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου