Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Διάλεξη της Caroline Τ. Schroeder για τον Μοναχισμό και την Οικογένεια στην Αίγυπτο της Ύστερης Αρχαιότητας


Η Carolina T. Schroeder, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θρησκευτικών και Κλασσικών Σπουδών του University of Pacific (Carifornia, USA) έδωσε στις 12 Ιαουαρίου 2015 διάλεξη με τίτλο "Monks and Their Children: Family and Familial Renunciation in Late Antique Egypt" στο Κέντρο Ιστορικών Ερευνών του Ohio State University στα πλαίσια του ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που διαχειρίζεται σχετικά με την Οικογένεια και την Παιδική Ηλικία στον Πρώιμο Μοναχισμό (βλ. Monks and Their Children Family and Childhood in Early Monasticism
Στη διάλεξη η ομιλήτρια διαπραγματεύεται την κοινωνική ιστορία των παιδιών, των γονέων και του θεσμού της υιοθεσίας μέσα από τον πρίσμα των ασκητικών κειμένων του πρώιμου αιγυπτιακού μοναχισμού σε μια προσπάθεια ανάδειξης των ιδεολογικών και πολιτικών προεκτάσεων του ζητήματος της κοινωνικής θέσης των παιδιών στην Ύστερη Αρχαιότητα.  

Ανάμεσα στις πολλές και αξιόλογες δημοσιεύσεις της Carolina Τ. Schroeder ξεχωρίζει η μονογραφία της σχετικά με τον αιγυπτιακό μοναχισμό με τιτλο Monastic Bodies: Discipline and Salvation in Shenoute of Atripe, Philadelphia 2007. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου