Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

11o Συνέδριο Κοπτικών Σπουδών, 25-30 Ιουλίου 2016, Καλιφόρνια

Περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι καθηγητές, μελετητές και ειδικοί επισήμονες του Αιγυπτιακού Χριστιανισμού συγκεντρώθηκαν από τις 25 έως τις 30 Ιουλίου 2016 στο Claremont Graduate University της California (USA) στα πλαίσια του 11ου Συνεδρίου Κοπτικών Σπουδών, το οποίο οργανώνεται ανά τετραετία από τη Διεθνή Εταιρεία Κοπτικών Σπουδών (IACS) σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Σημαντική πτυχή του συνεδρίου υπήρξαν οι συνεδριάσεις της ολομέλειας, στις οποίες παρουσιάστηκε από κορυφαίους ειδικούς η κριτική αποτίμηση της επιστημονικής παραγωγής της τελευταίας τετραετίας σε κάθε τομέα των Κοπτικών Σπουδών. Από αυτές ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι παρουσιάσεις του Mark Sheridan για τη Κοπτική Λογοτεχνία, του David Brakke για τον Αιγυπτιακό Μοναχισμό, του Malcolm Choat για τη Κοπτική Παπυρολογία, της Elisabeth O’Connell για την Κοπτική Αρχαιολογία, του Jean-Daniel Dubois για το Γνωστικισμό και τον Μανιχαϊσμό στην Αίγυπτο,  του Mark Swanson για τις Κοπτο-Αραβικές Σπουδές καθώς και του Alberto Camplani για τη Κοπτική Ιστοριογραφία. 

Prof. Mark Sheridan osb 
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπήρξε η παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο Tracking Papyrus and Parchment Paths: An Archaeological Atlas of Coptic Literature υπο τη διεύθυνση της Paola Buzi (La Sapienza, Roma), το οποίο κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC grant 2015) και φιλοδοξοξεί να δημιουργήσει μια ψηφιακή βάση δεδομένων της Κοπτικής χειρόγραφης παράδοσης με παλαιογραφικές και κωδικολογικές πληροφορίες για κάθε χειρόγραφη μαρτυρία. Από τις υπόλοιπες εισήγησεις ξεχώρισαν τα panels που ηταν αφιερωμένα στη σχέση μαγείας και μοναχισμού στην Αίγυπτο της Ύστερης Αρχαιότητας με τη συμμετοχή των David Frankfurter, Siegfried Richter και Jacques van der Vliet καθώς στην εμβληματική προσωπικότητα του πρώιμου Κοπτικού Μονχανισμού, τον αρχιμανδίτη Σενούθιο, με τη συνεισφορά των Stephen Emmel, Andrew Crislip και Janet Timbie. 
Prof. Jacques van der Vliet 

Παράλληλα με τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις φιλοξενήθηκε στους χώρους του συνεδρίου συνδυαστική έκθεση Κοπτικών και Κοπτο-αραβικών χειρογράφων από τις συλλογές του Μουσείου της Βίβλου (Washington, DC) και της Κοπτικής Εταιρείας «Αρχιμανδρίτης Σενούθιος» (Los Angeles, CA), ένω έγινε ειδική μνεία στον πρόσφατα αποθανόντα James Robinson (1924-2016), πρωτοπόρο ερευνητή και εκδότη των Κοπτικών κωδίκων του Nag Hammadi και για δεκαετίες καθηγητή του Πρώιμου Χριστινισμού στο Πανεπιστήμιο του Claremont. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δυο τόμων των Πρακτικών του προηγούμενου συνεδρίου της IACS (Ρώμη, Σεπτέμβριος 2012) από τον εκδοτικό οίκο Peeters, ο οποίος θα αναλάβει και την έκδοση των πρατικών του παρόντος συνεδρίου.    


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δείτε την επίσημη σελίδα του συνεδρίου εδώ

2 σχόλια:

 1. Καλημέρα σας. Θα ήθελα τη βοήθειά σας για βιβλιογραφία σχετικά με τον Σενούθιο, επειδή στο μεταπτυχιακό που κάνω αναφέρομαι και στον Σενούθιο (Γέσιος κ.λπ.).

  Συγκεκριμένα, έχω διαβάσει διαδικτυακά σε άρθρο (στο abstract... λόγω κόστους) του McGuckin ότι το αναφερόμενο από τον Besa πως οι εθνικοί του Pneueit τοποθετούσαν πάπυρους με ξόρκια εναντίον του Σενούθιου δεν είναι τόσο φανταστικό, γιατί τυχαία βρέθηκαν τέτοιοι πάπυροι με επικλήσεις ώστε να μην εισέλθει "ο μάγος Σενούτ" στο χωριό. Δηλαδή, ενώ εκ πρώτης όψεως αυτό που γράφει ο Besa φαίνεται (για μένα) τελείως φανταστικό, τελικά ισχύει.

  Έχετε υπόψη σας αν έχει βρεθεί τέτοιος πάπυρος, και αν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, άρθρο ή κάποιο βιβλίο;
  Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ Γιάννη, σ'ευχαριστώ για το σχόλιο σου και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

  Σε ότι αφορά τις διηγήσεις σχετικά με το Pneueit θα μπορούσες να δεις τα παρακάτω άρθρα, όπου θα βρεις και περαιτέρω βιβλιογραφία:

  Emmel, Stephen, Ulrich Gotter, and Johannes Hahn. "“From temple to church”: Analysing a late antique phenomenon of transformation." From Temple to Church. Brill, 2008. 2-23.

  Emmel, Stephen. "Shenoute of Atripe and the Christian destruction of temples in Egypt: rhetoric and reality." From Temple to Church. Brill, 2008. 162-203.

  Frankfurter, David. "Hagiography and the Reconstruction of Local Religion in Late Antique Egypt: Memories, Inventions, and Landscapes." Church History and Religious Culture 86.1 (2006): 13-37.

  ΑπάντησηΔιαγραφή