Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Ελεύθερη πλέον η διαδικτυακή πρόσβαση στα Κοπτικά χειρόγραφα της Pierpont Morgan LibraryΦύλλο της συλλογής
Pierpont Morgan
Η περίφημη συλλογή Κοπτικών χειρογράφων από τη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Phantoou (al-Hamouli) της περιοχής του Φαγιούμ, που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αι. και εναποτίθεται σήμερα στην Pierpont Morgan Library της Νέας Υόρκης, βρίσκεται πλέον ψηφιοποιήμενη και με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.  

Η συλλογή αποτελείται από 50 περίπου κώδικες που χρονολογούνται μεταξύ 9ου και 10ου αι. και περιλαμβάνουν έργα βιβλικού, ομιλητικού, αγιολογικού και λειτουργικού περιεχομένου, τα οποία φωτίζουν αρκετές πτυχές της ιστορίας και του πνευματικού βίου του Αιγυπτιακού Χριστιανισμού και συνιστούν πολύτιμη πηγή για τη μελέτη της Κοπτικής λογοτεχνίας. Αντιπροσωπευτικά παράδειγματα των έργων που περιλαμβάνοτναι στη συλλογή αποτελούν ο Βίος του αγίου Σαμουήλ της Καλάμου, η Αποκάλυψη του Ψευδο-Αθανασίου καθώς και η μεγάλο μέρος του βιβλίου του Ησαϊα.

Henri Hyvernat (1858-1941)
Η σύγχρονη έρευνα σχετικά με τη συγκεκριμένη συλλογή συνδέεται με το πρόσωπο και τη δραστηριότητα του Henri Hyvernat (1858-1941), γαλλο-αμερικανού κοπτολόγου και οριενταλιστή και ιδρυτή του τμήματος Ανατολικών Σπουδών του Catholic University of America στην Washington, DC. Με παρότρυνση του Hyvernart η συλλογή πέρασε το 1911 στην κυριότητα του τραπεζίτη John Pierpont Morgan (1837-1913) και παρέμεινε περίπου για μια δεκαετία στη Βατικανή Βιβλιοθήκη της Ρώμης όπου πραγματοποιήθηκε η συντήρηση των χειρογραφών και προετοιμάστηκε η φωτογραφική έκδοση τους σε 56 τόμους με τίτλο Bybliothecae Pierpont Morgan codices coptici photographice expressi (Rome: Biblioteca Apostolica Vaticana, 1922) μέχρι την τελική τους μεταφορά στη Pierpont Morgan Libary, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. 

Η εν λόγω φωτογραφική έκδοση του 1922 που αποτελεί έργο σπανιότατο καθώς απαντάται  σε ελάχιστες βιβλιοθήκες διεσπαρμένες ανα τον κόσμο, ψηφιοποιηθήκε από τον Ronard Hurlocker και την επίβλεψη του Christian Askeland χάρη στη γεννεόδωρη στήριξη του Indiana Wesleyan University και του Lilly Student Research Fund και τοποθετήθηκε με ελεύθερη πρόσβαση στην διδικτυακή πλατφόρμα archive.org. 

Για την πρόσβαση στους κώδικες βλ. εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου